Fakta om alkoholfritt øl
I Norge kan ikke alkoholfritt øl overstige en alkoholprosent på 0,7 % vol.
Øl er et levende produkt, og derfor er det tillatt med et avvik på +/- 0,5 prosent i forhold til den alkoholprosenten varen er merket med. Alkoholprosenten skal under ingen omstendigheter overstige den øvre grensen for alkoholfritt øl som er 0,7 prosent.
Mens grensen for alkoholfritt øl er 0,7 prosent, er den for lettøl 2,7 prosent og for pils i dagligvarehandelen 4,7 prosent. Disse grensene er absolutte. En må ikke blande sammen alkoholfritt øl og lettøl, som er to ulike ølkategorier, med ulik alkoholstyrke.
Alkoholfritt
Alkoholfritt øl er i praksis alkoholfritt, men alle produkter som er gjennom en gjæringsprosess vil inneholde ørsmå mengder alkohol. For eksempel inneholder kefirmelk ca. 0,7 prosent. Slike ørsmå mengder alkohol som en finner i alkoholfritt øl vil ikke gi ruspåvirkning og en kan trygt drikke øl som er merket alkoholfritt hvis en skal kjøre bil eller dersom en er gravid. Etter norsk lov er definisjonen «alkoholfritt» produkter som inneholder mindre enn 0,7 prosent alkohol.
Avviket +/- 0,5 prosent gjelder også for alkoholfri cider. Hansa Borgs alkoholfrie cider fra Grevens er deklarert med 0,5 % vol.
Minimale avvik
Det tillatte avviket på +/- 0,5 prosent i forhold til den alkoholprosenten varen er merket med, gjelder kun enkeltmålinger fra et tappet parti, og kan uansett ikke overstige den øvre grensen for alkoholprosent som gjelder for produktet.
Det vil si at gjennomsnittet for alle målinger av en tapping skal være 4,5 prosent dersom pilsen er deklarert med 4,5 % vol., men en enkeltmåling kan være +/- 0,5 prosent, men ikke mindre enn 4,2 prosent og ikke mer enn 4,7 prosent. Alle våre produkter blir kvalitetssikret og målt før, under og etter tapping.
Alkoholprosenten i de vanligste typene alkoholfritt øl i Norge er Clausthaler mellom 0,4 og 0,5 prosent og Munkholm mellom 0,4 og 0,6 prosent. Hansa null% har mellom 0,4 og 0,5 prosent alkohol.
Brygging av alkoholfritt øl
For å lage alkoholfritt øl som smaker og ser ut som øl må vørteren, altså den kokte blandingen av malt, vann og humle, settes til gjæring. Gjæringsprosessen startes, for så å avsluttes raskt slik at alkoholprosenten blir minimal og den gode ølsmaken fremkommer. Bare på denne måten får ølet fargen, smaken og skummet som vanlig øl, men uten alkoholen.
Vørterøl er den kokte blandingen av malt, vann og humle slik den er før den skal i gjæringsprosessen. Vørterølet har derfor ikke de ørsmå 0,4-0,5 alkoholprosentene som finnes i alkoholfritt øl. Til gjengjeld verken smaker eller ser vørterølet helt ut som øl, annet enn på den mørke gylne fargen. Vørterølet mangler den karakteristiske ølsmaken og skummet, og får heller ikke den karakteristiske smaken fra gjæren.