En smak av jul med alkoholfritt øl

Flere og flere får øynene opp for alkoholfrie alternativer, og salget av alkoholfritt øl er i vekst både i Norge og andre land. Også til jul. Santa Clausthaler er en driver i markedet for alkoholfritt juleøl med en vekst på over 20 prosent de siste to årene.

– Flere ønsker seg et alkoholfritt alternativ i julehøytiden. Denne sesongen forventer vi å selge om lag 300.000 liter Santa Clausthaler, det tilsvarer rundt 900.000 bokser alkoholfritt juleøl, forteller June Vorraa, som er merkevaresjef for Clausthaler i Hansa Borg Bryggerier.

Santa Clausthaler er et fyldig alkoholfritt juleøl med tydelig humlepreg og hint av karamell. Juleølet er tørrhumlet med cascade-humle som gir ølet en klar og frisk smak, med noter av citrus og krydder. Smaksbildet er ganske likt det tradisjonsrike norske juleølet og passer perfekt til julematen!

– Når du serverer alkoholfritt øl til julematen, kan det være lurt å velge et øl med mer sødme enn det er i maten, forklarer Vorraa. Bitterheten i ølet vil nemlig forsterke bitterheten i maten.

Pinnekjøtt, ribbe eller torsk?
Når du skal velge alkoholfritt øl til pinnekjøttet, som er salt og fett med masse smak, bør du gå for et øl med tyngde, kropp og litt sødme. Maltrike øltyper fremhever smakene. Både Clausthaler Original og Santa Clausthaler er gode valg til pinnekjøttet.

Til fettrike og kraftige retter, som ribbemiddagen – med tilbehør som medisterkaker, julepølser, rødkål, svisker og epler, bør du velge et mørkt og kraftig øl. Ølet kan med fordel være godt balansert med sødme, høy fruktighet og friskhet som hever smakene. Et lyst alkoholfritt juleøl, som Clausthaler Original, Clausthaler Pale Lager eller en frisk og leskende radler, som Clausthaler Radler Lemon og Clausthaler Radler Grapefruit, er alle gode alternativer til ribbetallerkenen.

Juletorsken har en mild smak til sammenligning med ribbe og pinnekjøtt. Til torsk er det viktig å ikke servere for kraftig drikke, da denne vil overdøve smakene. Her anbefales et lyst alkoholfritt øl – noe som også er anbefalt til mer enkle retter.

Ta ellers også hensyn til tilbehøret når du velger alkoholfritt øl til middagen. Serverer du tilbehør med mye smak, er det ofte vellykket å velge et mer smaksrikt øl uansett om du skal spise kjøtt eller fisk. Ølets temperatur har også mye å si for smaken. Jo kaldere øl, desto mindre smak. Kaldt øl frigir nemlig mindre smak enn temperert øl. Det viktigste er at smakene går i balanse og ikke utkonkurrerer hverandre. Test gjerne ut ulike øltyper til mat for å lære mer om hva som passer til de ulike rettene og hva som gjør at et øl er balansert eller ubalansert til en rett.

Les mer om Clausthaler her!

Stadig mer populært med alkoholfritt
Stadig flere får opp øynene for alkoholfritt øl som et smakfullt drikkealternativ – både sammen med mat, julemat og alene.

– Det er ikke uten grunn at alkoholfritt øl er blitt så populært de siste årene. Det smaker nemlig veldig likt vanlig øl, men er sunnere enn øl med alkohol. Går man noen år tilbake kunne man oppleve å få litt negative kommentarer hvis man valgte alkoholfritt øl, men slik er det ikke nødvendigvis lenger. Det er rett og slett blitt trendy å ikke drikke alkohol, utvalget blir bedre og bedre, og som en bonus kan du kjøre hjem og føle deg våken og frisk dagen etter, sier merkevaresjefen.

Spesielt i julen når man har familie og gjerne barn rundt seg, kan det være et godt signal å skåle i Santa Clausthaler eller et annet alkoholfritt øl. God jul!