Borg brygges på norsk og lokalt korn

I løpet av dette året skal 900 tonn korn fra Østfold bli til ca. 4,8 millioner liter Borg øl. Som det første av de store norske ølmerkene brygges nå alt Borg øl på norsk og lokalt korn.

Sammen med en total oppgradering av det tradisjonsrike ølmerkets utseende og lansering av spesialøl, skal dette styrke merkevaren i den stadig hardere konkurransen med andre norske ølmerker og ikke minst utenlandsk øl.

- Vi er stolte over å være det første norske bryggeriet i nyere tid som brygger alt ølet i en merkevare på norsk og lokalt korn, sier merkevaresjef for Borg, Magnus Strømsæther i Hansa Borg Bryggerier.

Vil skille oss ut
- Ved å brygge alt Borg øl på norsk korn, oppgradere hele merkevaren med nytt design og samtidig lansere flere nye øltyper viser vi at vi mener alvor med satsingen vår. Vi ønsker å skille oss ut og gjøre noe unikt i norsk sammenheng, sier Strømsæther.

Unikt i norsk sammenheng er også samarbeidet med Østfoldkorn som har gjort det mulig å få hele Borg-porteføljen brygget på norsk korn. De syv kornbøndene fra Østfold som leverer byggkornet, med daglig leder i Østfoldkorn, Toralf Hvidsten i spissen, mener samarbeidet er meget positivt for landbruket i Østfold. – Vi er stolte leverandører til ølproduksjonen og mener dette er veldig positivt for landbruket i Østfold og for Hansa Borg Bryggerier, uttaler Hvidsten.  Kornbøndene representerer store deler av Østfold, også distriktene rundt Halden og Fredrikstad Bryggeri som ble en del av Borg Bryggerier i henholdsvis 1960 og 1989.

Dette er bøndene som leverer korn til Hansa Borg Bryggerier.

 

Les mer om bøndene og deres gårder (pdf)

– Vi har bestilt om lag 900 tonn norsk korn for bryggingen i 2017, og synes det er helt fantastisk at vi kan benytte korn fra Østfold til øl fra Østfold, uttaler bryggerimester Åge Willy Olsen. Han sier det har vært en stor glede og utrolig lærerikt å følge kornet fra det ble sådd til han helte det i bryggpannen.

Blir mer attraktiv
Storsatsingen på merkevaren innebærer også en godt synlig oppgradering på emballasjen i tillegg til tre smaksmessige nyheter, hvorav to av dem er spesialøl. – Det er sterk konkurranse i bransjen og vi ønsker å bli enda mer attraktive, uttaler Strømsæther. Han mener tradisjoner og innovasjoner fint kan gå hånd i hånd, og viser til at den tradisjonelle bruken av Olav den Hellige i Borg-designet nå er modernisert og fremstår mer tidsriktig.

– Det at Borg er først av de store norske ølmerkene i Norge til å brygge alt ølet på norsk korn, og samtidig oppgraderer hele porteføljen med nytt design og lanserer spesialøl, vil styrke den norske og regionale posisjonen vår og gjøre ølmerket enda mer attraktivt, avslutter han.

Spesialøl fra Borg
At alt Borg øl nå brygges på norsk korn betyr ikke at pilsen har endret seg vesentlig. – Vi brygger etter den samme resepten som før, men benytter nå norsk byggmalt, kan bryggerimester Olsen berolige med. Derimot vil de to nye spesialølene være helt nye smaker for forbrukerne. Det siste året har det nemlig vært jobbet mye med å brygge flere nye spennende øl i Borg-porteføljen som appellerer til en stadig større skare av forbrukere som også vil ha enda mer smaksrikt øl. I tillegg til et fatøl som ble lansert i mai, kommer nå også en Session IPA og en Citra Blonde. Begge er ølsorter «i tiden» og som passer spesielt godt for perioden vi nå går inn i. Borg Lite relanseres også som glutenfritt.

Fakta:

  • Borg Bryggerier er et av tre bryggerier i Norges nest største bryggeriselskap, Hansa Borg Bryggerier.
  • Egenæssfamilien, som tok over Borg Bryggerier i 1905, eier i dag 75 % av aksjene i Hansa Borg Bryggerier AS, gjennom selskapet Borg Holding AS. • Borg Bryggerier er 162 år i 2017
  • Borg Bryggerier var det første bryggeriet i nyere tid som brygget et norsk øl på norsk korn, da de i 2014 lanserte Østlandets Gull.
  • Gjennom Østfoldkorn leverer 7 kornbønder fra Østfold totalt 900 tonn byggkorn til ølproduksjonen ved Borg Bryggerier.
  • Østfoldkorn SA er eid av ca. 500 av Østfolds bønder og er organisert som et andelslag.
  • Kornbøndene som leverer korn for malting til øl går gjennom et strengt regime hva angår matsikkerhet og krav til rutiner.
  • Østfoldkorn SA er en av landets største aktører i kornbransjen i Norge.