Gambrinuspris til bryggerimesteren

Bryggerimester Åge Willy Olsen ved Borg Bryggerier mottok fredag Bragebegeret da Gambrinus delte ut sin årlige pris. - Dette er en fantastisk anerkjennelse å få, sier årets stolte Bragebegervinner.

Gambrinus Borgølets Venner arrangerte fredag den årlige Bragefesten i Svaleskiva på Borg, og tradisjon tro skulle det deles ut en pris til en person som har fremmet Borg- ølets kulturbærende tradisjoner. I år ble det vår egen bryggerimester Åge Willy Olsen.

En nestor
61-åringen fra Hvaler var ferdig med sin bryggerimesterutdannelse ved Bryggerihøyskolen i København i 1988. Han er utdannet kjemiingeniør og begynte sin bryggerkarriere i Fredrikstad Bryggeri i 1982, før han i 1996 ble bryggerimester ved Borg Bryggerier. Åge Willy anses for å være en nestor i bryggersammenheng og er den bryggerimesteren i Norge med lengst erfaring. Det er ingen tvil om at Bryggerimesteren ved Borg Bryggerier har hatt, og har, en veldig stor betydning for Borg-ølet.

Opphavsmannen til Oktoberølet og Østlandets Gull
Åge Willy Olsen sier det er en ære å motta årets Bragebeger. - Å få en anerkjennelse av Gambrinus Borgølets Venner er veldig stort. En finere erkjennelse for jobben jeg gjør kan en ikke få, fastslår bryggerimesteren.

Åge Willy er også opphavsmannen til Oktoberølet, og til Østlandets Gull, som ble lansert i vår. Og for ikke å snakke om det prisbelønte Borg Bokkøl. At bryggerimesteren vår er en verdig vinner er ølklubben Gambrinus ikke i tvil om. Juryen har brukt god tid og vurdert mange kandidater før en enkelt kandidat pekte seg ut som vinner av årets Bragebeger.

President i Gambrinus, Espen Fronth-Andersen, forteller at det finnes flere kriterier for å få Bragebegeret. - Vinneren må ha fremmet Borg-ølets kulturbærende tradisjoner, og vedkjenne seg interesse for øl generelt og Borg-ølet spesielt, og i dette tilfellet føler vi at bryggerimesteren Åge Willy Olsen er en verdig vinner, sier han til Sarpsborg Arbeiderblad. Presidenten mener også at Åge Willy er hovedårsaken til at Borg-ølet smaker fantastisk. - Han har nese og sans for kvalitet, og han har også brygget ølet med råvarer fra lokale kornåkrer, nemlig Østlandets Gull. Han er en verdig vinner, avslutter president i Gambrinus Borgølets Venner, Espen Fronth-Andersen i sin begrunnelse.

Fremmer Borg-ølet
Gambrinus, Borgølets venner» ble etablert i 1986 for å arbeide for økt forståelse for at øl er kultur, og på den måten bidra til bedre betingelser for øl i Norge, med spesiell fokus på det lokale bryggeri. Klubbens formål er å arbeide for at øl er kultur i alle lag av samfunnet og gjøre personer med innflytelse bevisst på den kulturbærende betydning som øl og Borg Bryggerier har.

Tidligere vinnere av Gambrinusprisen er blant andre Espen Smith (Ølkjenner, forfatter og kåsør), Kristin Krohn Devold (organisasjonskvinne og tidligere politiker), Torkjell Berulfsen (journalist, forfatter, komiker og programleder), Jens Arne Svartedal (tidligere VM og OL-medaljevinner i Langrenn), Rolv Wesenlund (skuespiller, plateprodusent, sanger og komiker), Kari Svendsen (norsk artist, visesanger, gitarist og banjospiller).

Les også:
-mer om Gambrinus
- artikkelen i SA

Foto: Vetle Granath Magelssen
Tekst: Anette Karlsen