Skummende fin påskenytelse
Bryggerimesteren tipser om hvordan vi oppbevarer og nyter ølet vårt på best mulig måte, enten det er i hytteveggen, til påskemiddagen eller etter en lang økt med båtpussing.
Øl er ferskvare og smaker best nytappet
Hvordan oppbevarer du ølet da på best mulig måte? Oksygen og UV strålene i lyset påvirker raskt ølets kvalitet i negativ retning og kan gi usmak. Øl på flaske bør derfor oppbevares mørkt, og for alt øl gjelder oppbevaring i kjellertemperatur (ca.10 oC).
Riktig serveringstemperatur gir best smak
- Hvordan man liker ølet servert er nok litt individuelt, men som regel bør de lyse litt ”lettere” ølsortene som Pils, Fatøl og Premium ha en temperatur mellom 4 – 10 oC, mens de mørke kraftige sortene som Bokkøl og Bayer godt kan inntas med en noe høyere temperatur for å få frigjort smak og aromastoffer, sier bryggerimester Ole Helland.
Er ølet for kaldt frigjøres ikke kullsyren i ølet så lett, og opplevelsen av smaks- og aromastoffene blir mindre enn om ølet har en noe høyere temperatur.
Kullsyre bindes bedre i kaldt enn i temperert øl.
Riktig øl til den klassiske påskematen
Restauranten Kalfaret Brygghus i Bergen har spesialisert seg på mat til øl. Veldig ulike øltyper preger deres anbefaling til den klassiske påskematen:
Lammelår med urter og hvitløk
Her anbefales et kraftig og smaksrikt øl. Er man så heldig å ha Hansa Julebrygg igjen, gjerne av den sterke sorten så passer det godt. Ellers er Bokkøl eller Bayerøl et godt valg til påskelammet.
Kalkun
Velger du kalkun i påsken passer de fleste sorter lyst øl godt, og ønsker du et måltid med lite kalorier er Hansa Lite et godt alternativ. Lite-produktene inneholder langt færre kalorier og karbohydrater enn vanlig pils og fatøl, men har den samme gode pilssmaken. Også alkoholfrie alternativer passer veldig godt til kalkunmiddagen. For eksempel Hansa Null% og Clausthaler.
Spekemat
Planlegger du fenalår og spekeskinke passer Fatøl godt til det salte måltidet, gjerne med et glass akevitt for å rense ganen underveis.
Grillede pølser
Tillater været pølser på grillen er Pilsnerølet et klassisk følge – litt svidde pølser kler også Fatøl godt.
Fisk
Skal du innta årets skrei nå i påsken, eller annen fisk, er det tilbehøret som er avgjørende for valg av øl. Velges et lett og fettfritt tilbehør kan Hansa Lettøl være smaksrikt nok. Brukes mye smør og salt i sausen vil man gjerne ha mer lyst på en Pilsner eller Bayer. Kokken anbefaler et vellagret bokkøl som er perfekt til salt torsk med smør som smelter på fisken og revne gulrøtter til.
Dessert og kake
Bokkøl er det klassiske valget til bløtkake. En belgisk Ale kan være forbausende god til Creme Brulee og et mørkt alkoholsterkt julebrygg er velegnet til mørke sjokoladedesserter.
Bestselgerne Pils og Fatøl
Tradisjonelt selger mest Pils og Fatøl, også til påske. Men noen ganger passer andre varianter gjerne bedre. Bryggerimesteren anbefaler:
I hytteveggen etter en lang skitur - Ta gjerne først en alkoholfri øl eller en lettøl mens potetene koker og kroppen får roet seg ned.
Etter en lang økt med båtpussing ved sjøen – Premium! Den er frisk og en god tørsteslukker.
Bryggerimesterens favorittpåskeøl
- Jeg foretrekker Hansa sitt pilsnerøl. For meg er det ølet med best balanse mellom smak, aroma og gode minner, sier Ole med et smil om munnen.
Bryggerimesterens oppfordring: Benytt påsken til rekreasjon og sosialt samvær. God påske!
Tips til rengjøring av ølglass og servering